De bedste vine til julemaden

Hvordan vælger du den helt rigtige vin til julemaden?

Vi har smagt os igennem en lang række forskellige vine, for at finde dem som passer allerbedst til den traditionelle danske julemad – både vine til flæskestegen og vine der matcher perfekt til andestegen.

Det er som udgangspunkt ikke helt let, at matche en vin til den danske julemad, hvad enten det drejer sig om flæskesteg eller andesteg (kalkun lader vi helt amerikanerne om og gås ser vi i denne sammenhæng også bort fra). Den fede flæskesteg og andesteg kræver en vin med power, for at “skære igennem” den fede and og flæskesteg. Derudover kræver julemadens tilbehør (som normalt består af den sur-søde rødkål, de brunede kartofler og de søde svesker) sin helt specielle type vin: en vin med høj alkohol, super balance mellem frugt og syre, samt en lang og vedvarende eftersmag.

Vores bedste anbefalinger til gode julevine, ift. geografisk oprindelse, er som følger:

Amarone (Veneto, Italien):
Det klassiske valg og en sikker vinder i mange danske hjem. De lagrede, tørrede druer danner baggrund for en rigtig powervin med sveskeagtig sødme, som er supergod til den danske julemad. Vær dog opmærksom på, at der virkelig laves meget ringe Amarone. Gå efter de gode tilbud, som ofte er op til jul, men regn med minimum 150 kr for en god Amarone. (TIP: Alternativt kan du gå efter de billigere Ripasso-vine, som er lavet på druekvaset fra Amarone-vinene. De giver meget tit rigtig god værdi for pengene). Find f.eks. god Amarone-vin her

Zinfandel (Californien, USA):
Vi vil klart anbefale dig, at se mod USAs vestkyst, nærmere bestemt Californien, for at finde den perfekte julevin. Der laves også Zinfandel andre steder end Californien, men særligt området omkring Lodi i Californien er kendt for nogle virkelige “bamsevine” med fyldig frugt og rigeligt power til at magte både flæskesteg, andesteg og tilbehør. Du kommer langt for pengene hér, regn med 80-100 kr flasken som udgangspunkt. Ofte er der rigeligt med gode tilbud på Californisk zinfandel (som oprindeligt stammer fra den syditalienske primitivo-drue). Find flere vine fra Californien her

Shiraz (Australien):
Ja, oversøiske vine er ikke dårlige ledsagere til din julemad! Australien har ry for god value-for-money, ikke mindst de tungere Shiraz-vine, som ofte også er fremragende vine til julemiddagen. De er mere krydrede end både Amarone og Zinfandel, men giver til gengæld fremragende modspil til stort set alle tænkelige retter og ingredienser på det danske julemiddagsbord.

Overvej også:

Priorat (Catalonien, Spanien):
Disse rødvine fra det sydlige Catalonien står også flot til julemaden. Grundet begrænsede høstudbytter, er de dog steget lidt i pris i de seneste år, så der kan være langt mellem de gode tilbud. Regn med ca. 150-200 kr for en god flaske.

Primitivo (Apulien, Italien):
Meget samme karakter som Zinfandel, som den er i familie med. Der er tit gode priser op til jul på disse vine.

Nero d’Avola (Sicilien, Italien):
Disse vine besidder også den pondus og frugtrige tyngde der kræves, for at hamle op med den danske julemiddag.