Hvordan du renser en vinkaraffel

Lær hvordan du hurtigt og nemt renser en vinkaraffel her:

Der er undtagelser (f.eks. visse ældre vine) men langt det meste vin bliver bedre, ved at komme en tur på karaffel (også kaldet dekantering). Det gælder primært rødvin, men faktisk bliver også nogle hvidvine bedre, når de får luft i en karaffel. Særligt unge vine, med højt tannin-niveau, vinder meget ved dekantering. Dertil kommer, at du lettere kan undgå evt. bundfald fra vinflasken (særligt nogle ældre vine), når vinen omhældes på en karaffel.

Problemet med en vinkaraffel kan dog være, at den efterhånden bliver misfarvet, tilkalket og “grumset” i bunden – selvfølgeligt særligt, hvis du glemmer at rengøre vinkaraflen grundigt med almindelig postevand efter brug. Misfarvningerne af din vinkaraffel kan skyldes både oxideringen/fordampningen af vinen, samt aflejringer af drueskaller, bundfald, etc. Det gør med andre ord din fine og elegante vinkaraffel grim og knap så indbydende.

Men der er håb forude! Her er nogle gode tips til hvordan du nemt og hurtigt får renset din vinkaraffel:

  1. Husk først og fremmest altid at skylle vinkaraflen godt igennem med almindelig koldt postevand efter brug. Sæt den til at tørre “på hovedet” (evt. i et særligt karaffelstativ), så vandet let kan løbe fra, og der således ikke kan dannes kalkaflejringer i bunden af karaflen. Brug evt. demineraliseret vand, hvis du er meget krakilsk.
  2. Er der kommet grimme aflejringer og rødbrune mærker i bunden af vinkaraflen, så brug helt almindelig bagepulver eller citronsyre. Hæld et par skefulde i karaflen og derefter lidt lunken vand. Ikke kogende vand, da vinkaraflen kan tage skade. Lad karaflen stå et døgns tid eller to. Gentag om nødvendigt.
  3. Skal der mere drastiske metoder i brug, kan der købes “karaffel-kugler” (bl.a. laver Spiegelau nogle i en god kvalitet) hos alle velassorterede vinhandlere. Er de ikke på lager, kan de nok bestilles hjem – ellers find dem på internettet. Kuglerne er nogle små metalkugler, med en ru overflade, som “skrubber” bunden af karaflen ren. Det er super effektivt og nemt. Lidt lunken vand, evt. noget bagepulver og citronsyre + rensekuglerne, og så forsvinder de grimme aflejringer oftest som dug for solen!
  4. UPDATE: Vi har flere gange haft rigtig gode erfaringer med denne løsning:
    En fjerde mulighed er ved brug af opvaskemaskinemiddel, f.eks. opvasketabs. Kom lidt pulver eller en opvasketab (vi brugte “Neophos”) i karaflen og hæld over med lunkent vand. Lad den stå cirka i et døgns tid – og husk at skylle grundigt efter flere gange før brug. Det er en super nem og effektiv måde at rense sin vinkaraffel på!

  5. En endnu mere krads løsning er eddikesyre. Hæld en god sjat i karaflen, overdæk hullet med husholdningsfilm og lad stå et døgn tid eller to. Husk, at rense MEGET grundigt med rigeligt vand!

Disse metoder bør alle kunne rengøre din vinkaraffel for grimme mærker og vinrester. Skål – og god fornøjelse! 🙂